pondělí 22. září 2008

Chraň nás bůh před infekcemi

V posledních dnech se republikou šíří žloutenka. Dnešní MF Dnes přišla se zprávou, že se už šíří i černý kašel, který v našich končinách dlouhou dobu téměř nevyskytoval.
Jaké mohou být příčiny tohoto šíření?
Vážným kandidátem je dovoz dělníků z rozvojových zemí, v poslední době máme nedostatek dělníků a tak se je snažíme dovážet odkudkoliv to jde. Např. do středních čech bylo v nedávné době dovezeno několik tisíc Vietnamců. http://www.techtydenik.cz/tech_zpravy.php?id=2720&part=4
Jejich zdravotní prohlídky nejsou důkladné a je velice pravděbodobné, že některý z nich bude nakažen nějakou infekční chorobou. (Některé choroby mají tak dlouhou inkubační dobu, že se ani nedají odhalit.) K tomu si připočítejme podmínky na ubytovnách - mnoho lidí ve stísněných prostorách - a máme krásný zdroj infekce. Abych nekřivdil jen Vietnamcům, toto se týká přistěhovalců obecně. V nedávné době mne například upoutal případ otevřené tuberkulózy v Pardubicích - http://www.ct24.cz/regionalni/19019-v-pardubicke-firme-vypukla-tuberkuloza-zamestnanci-musi-na-vysetreni/ . Můžeme být v klidu, „Riziko přenosu tuberkulozy je malé. Člověk by s nakaženou osobou musel pobývat nejméně 4 – 5 hodin v uzavřené a nevětrané místnosti. Při běžném styku je možnost přenosu minimální,“ uvedla epidemioložka pardubické hygieny Jana Daňková. Nesplňují toto restaurace, bary, diskotéky?
Dalším zdrojem mohou být neukáznění turisté, kteří jezdí do exotických krajin a nejsou řádně očkováni. Toto je globální problém, v dnešní době letecké přepravy se takto mohou infekce roznést velice rychle po celém světě.
Posledním významným faktorem je klesající úroveň hygieny v populaci. Schválně se někdy v restauraci podívejte, kolik lidí si umyje ruce, když odchází z WC.

Infekce se nám tak klidně šíří, šíří a najednou zjišťujeme, že nemáme žádné očkovací látky, protože není ekonomické kupovat něco, co se neupotřebí. Nakonec ale očkovací látky někde seženeme, půjčíme si od sousedních zemí atp.

Pacienty umístíme na infekční oddělení nemocnic, vyléčíme je a problém bude vyřešen. Omyl. Nebude. Z ekonomických důvodů jsme totiž nechali zrušit podstatnou část infekčních lůžek v nemocnicích, pokud jsme vůbec nějaká lůžka nechali.
Nejlepším ekonomem je zajisté pan hejtman Bendl, který skutečně výrazně zlepšil hospodaření nemocnic, když v celém středočeském kraji (cca 1 mil. obyvatel) zůstala pouze dvě infekční oddělení. Jedno je v Mělníce a druhé v Příbrami. Můžeme jen doufat, že se epidemii podaří zvládnout rychleji, než by se ukázalo, kolik tato ekonomická opatření opravdu stála. Počty by byly jednoduché, jeden lidský život má podle nedávného výroku soudu cenu cca. 12 mil. korun, náklady na léčení pacienta s doživotními následky lze také vyčíslit. Uvědomili si to na kraji, když oddělení rušili?

Předpokládám, že tato "epidemie" je jen zvednutým prstem, který nebude mít většího dopadu, ale uvědomme si, že statistika je neúprosná a pandepie chřipky se šíří jednou za 80-100 let. Chřipka v roce 1918 zasáhla přes 20% obyvatelstva a zanechala za sebou 30-40 milionů mrtvých. Dnes máme ptačí chřipku, mortalita je 40-60%. Je jen otázkou času, než zmutuje na variantu přenosnou ze člověka na člověka, ta by, podle odborníků, zabila možná až miliardu lidí...
Bůh nám pomáhej

Žádné komentáře: