neděle 7. září 2008

Pomínečné propuštění

Jiří Š., Roman Jedlička, Karel Diviš, barman, tito lidé mohli dnes žít, pokud by nedošlo k selhání systému. Před pěti měsíci dnes již mrtvého vraha propustil soudce pro dobré chování. Soudci sami říkají, že jinou možnost nemají, záleží totiž hodně na vyjádření znalce - psychologa, a chování vězně.
Soudce v tomto případě zřejmě vinit nelze, dostal dobrozdání, že je velká šance, že bude odsouzený vést spořádaný život. V případě soudního znalce je vina zřejmá. Jaktože nepoznal, že
Roman Postl opět začne brát drogy, že se stane hrozbou pro své okolí?
Vodítkem mu mohlo být to, že při své první vraždě do své oběti vypálil celý zásobník. Při následné domovní prohlídce v jeho bytě v Teplicích kriminalisté nalezli tlumič k pistoli, 590 gramů semtexu a dálkově řízený výbušný systém. Má toto normální člověk doma pod polštářem? Pokud doktor špatně odhadne situaci a pacienta zabije, tak skončí v lepším případě s podmínkou. Neměl by být tento znalec alespoň zbaven kulatého razítka? Kdo zaručí, že se příště nesplete zase?
Dalším spoluviníkem je kurátor, ke kterému každý týden docházel. Nemohl poznat, že se něco děje? Nepozoroval žádné změny chování?
Celý případ je krajně podezřelý, zvláštní je také to, že policie zadržela údajného komplice, který měl fungovat jako řidič. Doufám, že se objasní motivy obou zúčastněných a viníci budou potrestáni.
Důležitější však je, aby se na tento případ nezapomělo a až příště bude soud rozhodovat o podmínečném propuštění vraha, tak si to promyslí ještě o něco déle a zváží možné následky.

Žádné komentáře: