pátek 10. října 2008

Stydím se za svého premiéra /a hejtmana/

Vzpomínáte si na tuto kampaň, která probíhala před několika lety? Prostí lidé si koupili pár billboardů a na ně umístili sebe a tento nápis.

Když jsem si dneska přečetl vyjádření našeho pana premiéra, který nejprve vyjádřil upřímnou soustrast rodině Kočkových, aby vzápětí na to řekl, že: "kdyby politici napříč stranami brali informace Jana Kubiceho, obsažené v jeho zprávě vážně, nikoli jako předvolební folklór, nemuselo se to stát", nebyl jsem překvapen. Pochybuji ale, že se najde dostatečně odvážný novinář, který by panu premiérovi položil otázku, co tím vlastně myslel, jak by on osobně postupoval, jak on bere zprávu Krakatice, co z ní vyvozuje a jak bude postupovat. Další otázka by mohla přijít na stravenky, které hlasitě sliboval zrušit, ale pak jeho poradce Dalík dostal zakázku od stravenkářských firem a stravenky se zametly pod koberec.

Zřejmě opět nezkrotil své bujaré chování a nezjistil si, jaké byly okolnosti střelby. Podle všech prozatimních informací ke střelbě došlo, když byli oba aktéři pod vlivem alkoholu, proto se zřejmě nebude jednat o vraždu prvního stupně. Věřím, že obhájce bude upozorňovat na snížené rozpoznávací schopnosti, předchozí bezúhonnost atp. ČSSD už své stanovisko zaujala, odsoudila premiérovo vyjádření a slibuje protiakce. Není to ale zbytečné? Rozhodně se tím nijak nezlepší politická kultura, která, podobně jako akciové trhy, je u nás téměř na nule.

Jednou z důležitějších událostí minulého týdne bylo, když se hejtman Bendl několikrát utkal v debatě s exministrem Rathem (ČT2, Prima). Na většinu jeho výroků odpovídal jednoduše: "vy nám tu říkate nepravdy" Hejtman Bendl se distancuje od představitelů vlády, jeho prohlášení, že by vyhodil celou poslaneckou sněmovnu do vzduchu je toho jasným důkazem. Od premiéra se ale něco naučil, lhát a nepřiznat to...

Stejně, jako před volbami premiér podepisoval s voliči "smlouvu", tak hejtman Bendl před volbami sliboval: "Privatizovat budeme, ale kraj si nechá kontrolní podíl" Dnes se situace ujasnila, část nemocnic je již čistě v soukromých rukou a daňové přiznání na jednu A4 také nenapíšete(bod 2).

Ano, musím konstatovat, že se stydím za svého premiéra a hejtmana, ale když jsem si nyní přečetl tento text ještě jednou, spíše je lituji.

Zdroje:
Smlouva premiéra s voliči

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Doporučuji volit KSČ, slibují podporu malých podnikatelů, vysoké zdanění bohatých a štědré sociální dávky. V nejhorším případě stačí říct něco asociálního a dostaněš pěkný pokojíček 3x3 metry, spolubydlícího, adrenalinové skupinové sprchování s mýdlem a pro ty nejpilnější jako bonus provaz.

ufonek řekl(a)...

Stačilo říct, budete žít jako většina lidí na strahovských kolejích :D