středa 19. listopadu 2008

znamylekar.cz

Předevčírem jsem na TV Nova shlédl reportáž, ve které si někteří lékaři stěžovali na to, že jsou na výše uvedeném webu pomlouváni. Již dříve jsem o tomto webu slyšel, hlavně v souvislosti s problematikou zpracování osobních údajů, ale neodolal jsem a zadal adresu do prohlížeče.

Objevila se omluva, že stránky jsou momentálně přetíženy, ať to zkusím později znovu. Dokonce i v polštině... OK, počkal jsem do 2 hodin ráno a stránky konečně naběhly. Z grafického hlediska neurazí, nenadchnou, jsou téměř validní.

První, co mne překvapilo bylo použité hodnocení - hodnotí se jedním radiobuttonkem a textem. Proč autor nepoužívá více kritérií, např. čekací doba v ordinaci, poloha lékaře, dostupnost MHD, parkování, atp., je mi záhadou. Málokdo dokáže posoudit odbornost doktora a to je hlavní problém celého projektu. Osobně je mi jedno, že na mě doktor křičí, pokud mi zachrání život. Kdo sleduje doktora House ví, co mám na mysli.

Dalším překvapením bylo množství lékařů v databázi, ale ze zpráv jsem se dozvěděl, že autor využil veřejné zdroje. Mohl bych zde uvést jeho adresu, telefonní číslo, protože to je také veřejně dohledatelné, ale proč bych to dělal. Navíc se tyto údaje snaží zakrýt, protože u domény znamylekar.cz si je změnil.

Přečetl jsem si pár komentářů a pochopil jsem, co některým lékařům vadí. Mnohé komentáře totiž nemají autora, navíc IP adresa je "šifrována" do písmenek, takže ani nelze dohledat, jestli komentář pocházel z přibližné lokality, kde lékař působí, anebo to je jen zábava nudících se úřednic, které přestal bavit Solitaire.

Schválně si to zkuste, tu napíšete super lékař, tu napíšete nevrlý, tu napíšete křičí a je sprostý. Jsou to věci, za které Vás nikdo žalovat nemůže, protože se nedají dokázat, ale mohou doktorovi uškodit a to je přece zábava, ne? Jak tuto situaci elegantně vyřešit? Bojovat ohněm proti ohni! Divím se, že na to lékaři sami zatím nepřišli. Šum a falešné informace jsou totiž hlavními nepřáteli veškerých databank.

Stačí, aby se pár lékařů dohodlo a párkrát týdně na sebe vzájemně napsali pár recenzí a tento projekt spolehlivě pohřbí. Bude velice obtížné určit, které komentáře jsou validní a které ne. Stačí si vždy smazat cookies ve svém prohlížeči, popř. změnit svou IP adresu znovuzapojením ADSL modemu, anebo použitím nějaké proxyny.

Celkově bych projekt hodnotil rozpačitě, myšlenka dobrá, provedení přinejmenším nešťastné.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Našel jsem si zde lékaře, ortopeda, ke kterému jsem 3 měsíce chodil s nulovým výsledkem, kdybych před tím navštívil tyto stránky a přečetl si 2 příspěvky, které přesně vystihovali pana doktora, mohl jsem si ušetřit 3 měsíční martyrium. Myslím, že dobrému lékaři stránky nemohou uškodit, pokud upozorní na ty špatné, je to jenom dobře. Samozřejmě by bylo co vylepšovat ....

ufonek řekl(a)...

Můžete napsat další hodnocení, ale myslím, že ne vždy je hodnocení objektivní a osobně jsem vždy pro osobní zkušenost. Přijdu, vyzkouším a sám se rozhodnu, jestli je to pravda, nebo není, i když jak říká náčelník Wiggum, není nad spravedlnost rozhořčeného davu :D

Anonymní řekl(a)...

Hořejší příspěvek není ničím jiným, než snakou zabránit hodnocení doktorů, které už bylo hodně zapotřebí. Je to naivní a průhledné.
M.S.

ufonek řekl(a)...

Plně s Vámi souhlasím, že hodnocení doktorů tímto způsobem je naivní a průhledné. Celý projekt je postaven na JPP (pro neznalé: jedna paní povídala).
Nevím, v jakém oboru pracujete Vy, ale já bych rozhodně uvítal stejná hodnocení autoservisů, škol, právníků, stavebních firem, dopravních firem, atd atd atd... Protože nic takového neexistuje, semtam píšu články na tento blog, doporučuji například naší anabázi s výtahem od firmy Petersik ;)
Vždy se najdou lidé, kteří si vybásní dokonalé historky o tom, jak je něco špatné, někdy ze závisti, někdy z důvodu konkurence a občas proto, že to je pravda.

Na internetu nevěřím dvěm věcem: první je anonymita a druhá je samotná informace, pokud není alespoň z 5 zdrojů (serverů).

Anonymní řekl(a)...

Vážený Ufonku. ten čas, který jste obětoval, abyste dal dohromady to, co jste napsal, jste si mohl klidně ušetřit. A vypadá to, že dobře znáte přísloví o zloději, který chytá zloděje, nebo, že nejlepší obranou je útok. Ve velké většině doktorská obec je hluboko pod průměrem respektu humanity a slušnosti.
Vaše fandění jim je hodně mimo. Realita jejich chování je úplně o něčem jiném, než o čem Vy chcete přesvědčit.

ufonek řekl(a)...

Bohužel jsem čekal nějaký konstruktivní příspěvek, ten se neobjevil, takže bych to ze své strany uzavřel následujícím:

Generalizace je obvyklá chyba, které se dopouští mnoho lidí. Například Švýcaři mají krásné přísloví: "Co muzikant, to zloděj." Naše "Co Čech, to muzikant.", se k němu skvěle hodí, nemyslíte?

V paralele mého příspěvku mě napadá spíše: "100 krát opakovaná lež se stane pravdou", anebo "100x nic umořilo osla".
Neznám moc lidí, kteří jsou schopni říct svému lékaři: "S****e mě, nelíbíte se mi a jdu jinam." Ale nedělá jim jakýkoliv problém napsat něco podobného na internet.

Nepodsouvejte mi, prosím, věty, které jsem nikde v článku nenapsal. V článku nikde nehodnotím úroveň lékařů ani jejich chování. Pouze se vyjadřuji k výše uvedenému portálu a způsobu jeho hodnocení.

O tom, kde je průměr respektu a humanity mi již vůbec diskutovat nepřísluší, ale pokud by na tom naše doktorstvo bylo opravdu tak špatně, jak by mohlo být jejich povolání na prvním místě v žebříčku prestiže? (http://www.cvvm.cas.cz/upl/zpravy/100819s_eu80829.pdf)
Pokud se ke mě někdo nebude chovat slušně, těžko pak vyplním do anonymního dotazníku, že jeho profese je velice vážená, ne?

Krásný zbytek víkendu