pondělí 29. prosince 2008

Vyplatí se zmrazit ceny elektřiny?

Před čtrnácti dny mne upoutal titulek na zpravodajském portále iHeute, který hlásil něco ve smyslu zmrazte ceny na dva roky. Neodolal jsem a klikl. Záhy jsem pochopil, že jde o novou nabídku firmy ČEZ.

Prvním produktem je FIX 2010, která umožňuje uzavřít kontrakt na 2 roky s tím, že se během něj nezmění cena elektřiny. V roce 2010 slibuje navíc snížení ceny elektřiny o 4% oproti roku 2009.

Druhým je Kvartál - cena bude upravována vždy po 3 měsících, podle situace na trhu s elektřinou.

Poslední novinkou je tarif Měsíc - cena elektřiny se bude měnit každý měsíc a to podle aktuálního vývoje na burze.

Jaká z těchto nabídek je pro Vás to nejvýhodnější? Kdyby se podobná nabídka objevila minulý rok, neváhal bych a každému bych doporučil nabídku FIX 2010, spotřeba i cena elektřiny strmě rostla a tak by se každému vyplatila, ale dnes...?

V probíhající hospodářské krizi je FIX 2010 sázka na long - předpokládáme, že cena elektřiny půjde nahoru a tak vyděláme, pokud ale cena půjde dolů, proděláme. Tento produkt je zřejmě výhodný pro malé firmy, těm pomůže stabilizovat náklady, předem budou vědět, kolik za elektřinu zaplatí. Pro ČEZ je také výhodný, prodá na dva roky dopředu jasné množství energie a ochrání se tak proti možným výkyvům v cenách energie.

Osobně předpokládám, že finanční krize se v České republice projeví příští rok naplno - zvedne se nezaměstnanost, zkrachují některé podniky, bude se propouštět, šetřit. Z toho důvodu klesne i spotřeba elektřiny. Vezměme si např. Škoda Auto, která půl roku nebude pracovat v pátek, to je skoro 20% úspora elektrické energie... Škodovka si sice energii z velké části vyrábí, ale omezovat výrobu budou i menší firmy a tím pádem zase sníží spotřebu energie. Když nebude poptávka, klesnou ceny a tarif se přestane vyplácet.

Na druhou stranu je možné, že příští rok se krize přežene velice rychle a následně ceny energii poletí strmě nahoru a smažou veškeré úspory, co se v roce 2009 podaří udělat. Tento scénář mi přijde málo pravděpodobný, už jen z toho důvodu, že banky zatím nepřiznaly všechny ztrátové úvěry, které vlastní. Důkazem toho je dnešní prohlášení KBC, ve kterém odepsala 23mld. kč...

Takže jaké je řešení? Každý má svou hlavu (a také peněženku). Většina národa je líná a konzervativní něco měnit, takže pokud ČEZ nezahájí velkou kampaň, při které budou obchoďáci opruzovat lidi doma, mnoho změn tarifů nebude.

Žádné komentáře: