pátek 30. ledna 2009

Povinná výbava v autě

Ministerstvo dopravy připravuje převratnou vyhlášku o provozu na pozemních komunikacích. Chystá se zvednout rychlost na 160km/h, zavést povinnou reflexní vestu, zrušit povinnost vozit rezervu a mnoho dalších změn, které budou cool a in.

Pověstná kreativita našich zákonodárců se opět projevila. Pan poslanec "ožrala" Šeich navrhuje, aby byl v automobilu povinně tester na alkohol. Prý aby si každý motorista mohl vyzkoušet, jesli již povolenou hranici překročil, či nikoliv. Jedno ze základních pravidel každého normálního řidiče přece je: Když jsi chlastal, tak ku**a neřiď. Když plánuji konzumovat alkoholické nápoje, pak si neplánuji žádnou cestu autem. Upřímně se divím, že je pan poslanec stále ve své funkci, při orientační kontrole nadýchal přes 2 promile a následně mával strážníkům před nosem poslaneckým průkazem. Že jsou ochotni ostatní poslanci s takovýmhle xindlem zasedat, dokresluje úroveň dnešního parlamentu. Člověk, který není připraven nést důsledky svých činů, je zbabělec a neměl by rozhodovat o životech jiných.

Dalším skvělým výtvorem je povinný hasicí přístroj. Zakoupením 3 milionů přístrojů - to je přibližný počet automobilů, které jezdí po českých silnicích - dostanou výrobci a distributoři slušnou finanční injekci. Efekt bych nezveličoval, stejně, jako lidé neposkytují první pomoc, nebudou ani hasit. Riskovat život kvůli vytáhnutí lidí z auta bych schopen byl, při hašení auta nikoliv.

Další na seznamu je pásmo a značkovací sprej. Úředníci si asi správně uvědomili, že nový limit 100 tisíc korun povede k tomu, že dopravní policii už uvidíme maximálně při vážných nehodách a 90 procent nehod budou muset vyřešit sami řidiči. Nechtěl bych ale být majitelem vozidla, ve kterém v létě značkovac sprej vybuchne.

Co nám do seznamu chybí? Napadá mne digitální foťák, kterým vyfotíme místo nehody, hydraulické kleště, kterými vyprostíme osoby z aut, přenosný defibrilátor, kterým nahodíme zástavu a ambuvak, kterým budeme poskytovat umělé dýchání. Snad to nedopadne tak, že bude povinná výbava v autě dražší než vozidlo samo.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

S tímto naprosto souhlasím nevím už co tam pořád vymíšlí za hlouposti.Vymýšlí kde a jak pomoci sobě ale ne kde a jak pomoci ostatním.Váš článek mě velmi zaujal a budu vás podporovat!!!!Jsem ráda že se někdo umí projevit tak jako vy já bych to nedovedla definovat tak správně jako vy!Patří vám velký dík!