neděle 4. ledna 2009

Přestaňte pálit na Izrael

Včera mne při sledování zpráv upoutaly demontrace, protestující proti zásahu Izraele v pásmu Gazy. Omylem byla zasažena také mešita, v pořadí již pátá. Jak někdo může útočit na duchovní symbol, řekli byste si. Problém ale nastává v okamžiku, kdy zjistíme, že minulé 4 mešity byly po střechu naplněny raketami určenými pro jižní Izrael.

Podobně zajímavé bylo příměří, které předcházelo tomuto konfliktu. Během něj bylo na jižní Izrael vypáleno zhruba 400 raket, Izraelská armáda ale palbu neopětovala. Ale každé ucho se jednou utrhne a míra trpělivosti přeteče a pak to dopadá tak, jako dnes.

Izraelská armáda včera zahájila pozemní operaci, při níž chce zlikvidovat jádra Hamasu, odpalující rakety. Je to krok odvážný, kdo viděl Black Hawk Down jistě pochopí, že boj ve městě je to nejhorší, co vojáka může potkat. Na druhou stranu ubyde přímých nevinných civilních obětí, protože ustane masivní bombardování, cíle budou ničeny pomocí pěchoty a ta většinou rozezná útočníka od civilisty, i když v případě pásma Gazy může být útočníkem i 12 letý chlapec s kočárkem...

Jsem zvědav, jak se k této situaci postaví naši představitelé, kteří momentálně předsedají EU.

Žádné komentáře: