pátek 20. března 2009

Nechutná kartelová dohoda bank, aneb loupež za bílého dne

Dnes přišel sestře výpis z jejího účtu. Poznal jsem to docela jednoduše, uslyšel jsem křik: “Zase mě okradli…”. V čechách věc poměrně běžná, bankovní instituce pravidelně vyhrávají ceny z anejnesmyslnější poplatky, např. poplatek za nadměrný vklad, předčasné splacení úvěru atd.

Dneska to ale bylo trochu jiné, sestře se nápadně snížil úrok, dříve měla něco kolem 30 korun, najednou jí dali 30 haléřů. Po zavolání na zákaznickou linku, kde jí bylo řečeno, že je vše v pořádku, jsem prohlédl pár stránek našich bankovních institucí a nestačil se divit. Má někdo tušení, kolik je dnes úrok na běžném účtu? Procento? Půl procenta? Stále mnoho? Tak 0,1 procenta? Ne, banky si řekly dost, už žádné úroky a nový úrok je 0,01 procenta.

Je s podivem, jak rychle se banky shodly, protože pokud projdete weby, všechny mají tuto úrokovou míru stejnou. Možná by to byl zajímavý materiál pro úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V době krize je to navíc zarážející, banky by se měly snažit, aby lidé měly peníze uložené a to ne ve slamníku, úrok 0,0prd ale příliš motivující není…

Žádné komentáře: