sobota 30. května 2009

Co skutečně stojí za házení vejci

V posledních dnech se všude možně objevuje mnoho názorů na téma hodnocení házení vejcem. Nedá mi a také napíšu malý rozbor situace.

Celou aféru rozjeli Matěj Forst a Lukáš Botka, když na Facebooku založili skupinu Vejce pro Paroubka v každém městě! Tvrdí, že vše měla být jen recese. Pokud nečekali to, co se následně dělo, jsou zřejmě nepředvídaví a neznají český národ. Včera vyzvali k ukončení útoků, ale dnes na mítincích opět došlo k dalším. Ať chtějí, nebo ne, pokud se někomu něco stane, nesou za to částečnou zodpovědnost.

Vrhači se rekrutují především z řad mladých lidí, většina z nich tvrdí, že se jedná o pokojný demokratický protest a že si za to Jiří Paroubek může sám. "Kdo seje vítr, sklízí bouři," zhodnotil situaci sociolog Fedor Gál pro internetový deník iDNES. Neslýchali jsme právě tuto větu za minulého režimu? Paroubek se v poslední době stal takřka třídním nepřítelem určitých skupin obyvatel.

Vezmeme některé názory zveřejněné na serveru lidovky.cz:

Michal Veltruský (16)
Přišel jsem, protože si myslím, že je Paroubek debil. Zavinil totiž pád vlády v době českého předsednictví. Za to jsem ho dneska trefil vajíčkem. A ulevilo se mi.

Michaela Malá (24)
Celé to na mě působí velmi zvláštně. Asi to není klasický volební mítink, včetně toho, kolik sem přišlo lidí. Já jsem přišla, protože chci připomenout rok 2005, jak se Paroubek zachoval k technařům. To je jedna věc, kterou mu vyčítám, a ještě jeho hnusný populismus.

První názor je jednoduchý, způsobil pád vlády, tumáš do držky a jsem happy, doufám, že až Michal dospěje pochopí, že vše řešit násilím nelze. Druhý názor je už lepší, JP je viněn ze zásahu na CT 2005, ale nesnižují se pak demonstranti vaječnými útoky na úroveň toho, kdo jim tak vadí?

Expremiér Miroslav Topolánek zveřejnil kontroverzní prohlášení: "Podle mnou předpokládaného scénáře se jedná o fázi tři a čtyři, vrtění psem a řízená provokace ze strany Lidového domu. Odsuzuji jak házení, a to opakovaně, tak dimunovské provokace," řekl včera Právu. Bohužel absolutně nechápu, co myslel těmi dimunovskými provokacemi, ale to bude asi tím, že nevlastním politicko-český slovník.

Je zvláštní, že doposud mě nikdy nenapadlo jít a po někom hodit vejce, protože je to podle mého názoru barbarský čin. Kdybych někdo přišel, pleskl JP bílou rukavicí a řekl:”Urazil jste moji čest, zítra za svítání na letenské pláni, volte zbraně.”, nic bych proti tomu neměl, to je čestné. Sice trochu archaické, ale čestné. Házet anonymně z davu vejce s tím, že nečekám žádnou odplatu je ubohost, zbabělost. Praha má vyhlášku, podle které vyplivnutá žvýkačka stojí 50kkč, kolik stojí vajíčko?

Poslední otázkou je poněkud schizofrenní chování policie. Ta na mítincích ČSSD nezasahuje, ale na demonstraci Dělnické strany, která se konala dnes, zasáhla a pokojně demonstrující studenty rozehnala, nebo zadržela. http://www.blisty.cz/art/47113.html

Jak to na demonstraci vypadalo se můžete podívat zde http://www.romea.cz/romeatv/index.php?id=detail&source=v&vid=http://mm.denik.cz/13/dc/studenti_rasismus.flv&detail=http://mm.denik.cz/13/dc/studenti_ . Odpovědní policejní důstojníci by se měli stydět.

Žádné komentáře: