pátek 5. března 2010

Jak zrušit povinné ručení

Když mi před pár měsíci přišel dopi, že mám opět zaplatit pravidelnou čtvrtletní splátku povinného ručení za svůj koráb silnic – Felicia 1.9D, tak jsem zahrabal ve starých účtech a zjistil, že platím opět více, než loňský rok a to mám přitom bonus 30 procent. I řekl jsem dost a zjišťoval, jak je možné vypovědět povinné ručení.

To bohužel upravuje zákon 37/2004 Sb. Stanoví, že lze pojistku vypovědět pouze ke konci pojistného období, podmínkou však je doručení výpovědi druhé straně nejméně 6 týdnů před tímto datem. Další možností je vypovědět pojistku do 2 měsíců od uzavření smlouvy a konečně Vám může dát výpověď pojišťovna, do 3 měsíců od nahlášení pojistné události. Samozřejmě smlouva zaniká prodejem vozidla.

No a mé zkušenosti? Včera jsem se konečně odhodlal k návštěvě pobočky České pojišťovny, u které jsem pojistku měl. Je skvělé, že jsem se cenou mohl rovnat s většinou aut typu Audi, BMW…, protože ČP striktně stanovuje cenu podle objemu motoru. Fajn, takže kategorie 1,850-2500 ccm, větší je jen nad 2500ccm. Byl jsem blb, že jsem si porovnání cen neudělal dříve, až loni a to už jsem super pojistku vypovědět nemohl.

Na pobočku jsem přišel šikovně kolem 1200, skutečně tam nikdo nebyl, ani slečny za přepážkami. Po 15 minutách čekání konečně cinklo moje číslo a já mohl vylíčit svůj problém. Paní se na mne lehce usmála a se skelným pohledem mi sdělila, že jejich systém má dnes již 1,5 hodiny poruchu a že nikdo neví, jak dlouho to ještě bude trvat. Cooool. Člověk by řekl, že za ty peníze, které jsem jim tam nasypal budou schopni používat něco, jménem papír, aby vyřídili požadavky klientů. Dodala ale, že bychom se jistě dohodli na nějaké nižší sazbě. Vzhledem k tomu, že mám vyhlédnutou AXA pojišťovnu, která pojišťuje na výkon – tj. mých 47kW pohodlně splňuje nejslabší kategorii – jsem tomu moc šancí nedával. Rozloučil jsem se s tím, že se stavím později.

Dnes ráno jsem se vydal ve sněhové vánici do naší pobočky v okresním městě. Kupodivu se v 1000 pracovalo jak ve fabrice, ale pořadová čísílka se vůbec neměnila. Slyšel jsem ze dvou přepážek hovor evidentně známých lidí, jak si vyprávějí o svých problémech s PC a zvířaty. Že by si v ČP najímali komparz, aby nemuseli obsluhovat klienty? Hrdinně jsem vydržel dalších 15 minut, až jsem přišel “na řadu”. Opět jsem sdělil, že se mi nelíbí výše pojistného, slečna řekla dobře, vyjela z tiskárny žádost a za 2 minuty jsem byl pryč. Čekal bych alespoň nějaké přesvědčování, abych u jejich společnosti zůstal, ale nic…

Příští týden zkusím navštívit AXA pojišťovnu a budu doufat, že se mi podařilo ušetřit 60 procent nákladů na povinné ručení.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

tak to znám,měl jsem Fáčko u Kooperativy a měl jsem platit 3800 korun(šílené,ale je to pravda),auto už mělo odslouženo tak jsem ho prodal a koupil jsem si Opla Astru 1.4,tudíž je o stupínek ve vyšší kategorii než Fáčko a hledal jsem na porovnání cen PR a ejhle,u pojišťovny Wustenrot najednou platím 1690 korun.A teď to nejlepší,co ví málokdo,jak zrušit okamžitě PR,poradil mi to pojišťovák u nás v práci,protože už jsem nestihl podat odhlášku v termínu před ukončením svého PR a normálně bych tak musel čekat další rok.
Dáte značky do depozitu,do velkého techničáku vám to zapíšou,ihned tam odsud jdete na svojí pojišťovnu a ta vám bez řečí zruší pojistku(zbytek do konce období vám pošlou na účet).Druhý nebo další den si značky můžete vyzvednout(NE ten den co jste je tam odevzdali,to je jediné omezení)dát je na auto a okamžitě jít si sjednat nové PR do svojí nově vyhlédnuté pojišťovny.Sice vás to bude stát 100 korun za uschování značek v depozitu,ale určitě se to vyplatí.

ufonek řekl(a)...

Díky za super radu, o něčem takovém jsem vůbec netušil a myslím, že mnoha lidem pomůže, proto si jí dovolím vypíchnout do extra článku.

výpověď ručení řekl(a)...

Tenhle způsob už překoukli a nedá se víc uplatnit. Jen aby to někdo náhodou nezkoušel...

Tamara řekl(a)...

Já jsem tuhle chtěla rušit povinné ručení, protože jsem na http://www.povinneruceni.top/ceska-pojistovna zjistila, že od České pojišťovny mě to vyjde levněji. Tak mě docela mrzí, že už to nefunguje..