středa 12. května 2010

Kdo a proč nenávidí Radka Johna?

Poslední dobou se objevily po Praze noviny a letáky s texty jako “John a jeho prostitutky”, “John podváděl manželku, podvede i voliče” a další. V Blesku, Aha! a dalších plátcích se také začal hojně vyskytovat v souvislosti s různými dalšími možnými i nemožnými skandály. Stačí billboard vedle úřadu vlády a iDnes už obchází nájemníky, jestli jsou spokojeni, že nevidí z oken. Provokace “fanynky”, která obchází politiky a jako hledá práci. John má s přehledem 5, “je to hulvát a hrubián” píše redaktorka…

Z toho všeho lze usuzovat, že Radek John leží někomu vlivnému hodně hluboko v žaludku, ale komu? Preference jeho strany jsou někde na hranici 10 procent, smýšlením je pravicový, takže nelze mluvit o třídní nenávisti, která je směřována vůči představitelům levicových stran. Teď mě někteří asi začnou kamenovat, ale jsem demokraticky smýšlející člověk a tak výroky typu: “Je to levičák, hoďte na něj síť.”, “Hoďte vajíčko na Paroubka”, “Píšťalka pro Paroubka”, rozhodně demokratické nepřijdou.

Každý má mít možnost vyjádřit svobodný názor, ať je jakýkoliv. Ano, v USA jsou pod ochranou svobody slova i neonacisté. Ať si říká kdo chce, co chce, volit ho přece nemusím. Stejně tak mi akce stylu “Přesvědč bábu” ubohé a kontraproduktivní.

Možní střelci se tedy zřejmě rekrutují z řad pravice, kterým ubírá hlasy. Jeho rétoriku na setkání s voliči lze připodobnit k Miroslavu Sládkovi, nešetří ostrými slovy na adresy všech, kteří se kdy otřeli o poslaneckou lavici. “Jsou to hajzlové a zloději”, by ale případný poslanec říkat neměl, kam se poděl styl a elegance?

Další záminka by mohla být kvůli jeho působení v redakci vydávající časopis pro VZP, jak ale sám RJ říká, nevydělal na tom ani korunu, jen vydával odporně drahý časopis pro dost drahou instituci, jakou VZP bezesporu je. Její úředníci nevykonávají kontrolní činnost tak, jak by měli a výsledky jsou občas vidět v hlavní zpravodajské relaci.

Na facebooku vznikají různé skupiny, ale pozor, už nejen proti ČSSD (často), KSČM(méně často) či KDU-ČSL(skoro vůbec), ale v poslední době i proti VV. Namátkou třeba: Nevolím věci veřejné.

O víkendu jsem Radka Johna viděl na TV Barrandov, kde se k těmto kauzám vyjadřoval a pravil: “John žere děti.” S tímhle přijdou v Blesku a v televizi se zeptají Klímy: “Pane Klíma, žere John děti?” A Klíma odpoví: “O něčem takovém jsem neslyšel.” Nadpis další den bude: Klíma nemůže vyloučit, že John žere děti.

Předvolební kampaň je letos bezesporu špinavější, než kdykoliv předtím, boří se všechny možné i nemožné hranice, poslední týden bude asi opravdu horký, každopádně se máme, na co těšit. Až se budu za zástěnou rozhodovat, tak VV vyřadím, no povězte, budete volit člověka, který o sobě prohlašuje, že žere děti?

Žádné komentáře: