sobota 17. července 2010

Asus Eee 4G Surf – instalace Windows XP

Prolog

Dnes mi došla trpělivost s rodinou, na darovaném “koni” Asus Eee 4G Surf jí pořád vadilo, že se ne vždy připojuje k wifi síti automaticky a je potřeba manuálně zasáhnout. Rozhodl jsem tedy nainstalovat na ASUSka Windows XP, které tento problém snad mít nebudou. Původně jsem ještě přemýšlel nad nějakou Kubuntu instalací, ale podrobný a snad bezpečný návod jsem nalezl jen pro Windows XP a 7. Stáhnul jsem hotovou image, která měla 500MB a měla by obsahovat veškeré nutné ovladače. Další variantou je si sehnat instalační CD Windows XP a CD s drivery k Eee.

Příprava USB disku

Vzal jsem flashdisk, z kterého jsem chtěl instalaci provést a pomocí tohoto balíku: http://temp.mujeee.cz/make-bootable-USB.zip flashdisk připravil. Balík obsahuje programy usb_prep8, PeToUSB a bootsect.exe. Nejprve je potřeba spustit program usb_prep8.cmd. Otevře se příkazová řádka a stačí stisknout enter pro pokračování. Spustí se program PeToUSB, který umí naformátovat flashdisk v podobě, který je pro úspěšné bootování potřeba. Správné nastavení je: Enable disk format, Quick format a Enable LBA. Samozřejmě musí být vybrán flashdisk, jinak přijdete o data na některém svém disku!

Až formát doběhne do konce, tak otevřete příkazovou řádku a napište “bootsect.exe /nt52 X:” , kde X je písmeno flashdisku. Nyní máme vytvořen bootovací sektor, zbývá dohrát data. Můžeme tuto příkazovou řádku zavřít a přepnout se do původní.

eeeflash1Vidíme jednoduché menu, kde musíme vyplnit volbu 1 a 3. Po stisku 1 vybereme místo, kde máme instalaci Windows XP a po stisku 3 vybereme písmeno našeho USB disku. Pak zbývá jen zvolit 4 a data se začínají kopírovat. Skript ale nejprve vytvoří dočasný oddíl s písmenem T, který musí naformátovat. Na všechny otázky tedy odpovězte Yes. Poslední otázka je Would like to USB drive to be preferred boot drive? Na tu také odpovězte kladně a máme tuto fázi úspěšně ukončenou.

 

Instalace do Eee

Při startu počítače stiskneme F2 a v BIOSu nastavíme OS installation status na Start. Pak upravíme bootovací sekvenci a provedeme restart. Během bootování musíme zmáčknout Esc, ukáže se boot-menu a vybereme si náš flashdisk. Pokud Esc nezmáčkneme, systém normálně naběhne, anebo ohlásí chybu při bootu.

17072010018

Až se objeví instalační menu, zvolíme Textový instalační mód a pak začne standardní proces instalace Windows XP. Instalátor se zeptá, kam budeme chtít systém uložit – zrušíme všechny oddíly, vytvoříme obří 4 GB oddíl a ten naformátujeme na NTFS. Pak nezbývá než čekat, čekat a čekat.

17072010021

Pak se provede restart a znovu musíme zmáčknout klávesu Esc, jinak skončíme errorem, nejspíše chybějícím hal.dll. Následně zvolíme volbu 2 – GUI setup. Opět čekáme a čekáme, instalace se poté zeptá na product key a pak se konfiguruje síťové rozhraní. Opět čekáme a čekáme :D Následuje další reboot a opět musíme zmáčknout Esc a následně GUI install, jinak nás zase uvítá obrazovka hal.dll is missing :(

  17072010023 17072010024  Co dál? Klasika, zase čekáme, ale tentokrát budeme odměněni naběhnuvším systémem Windows XP. Bohužel zbývá jetě nainstalovat ovladače, chybí driver pro Audio, LAN, WiFi i grafiku. Ovladače nalezneme zde: http://laptop-driver-download.blogspot.com/2009/03/asus-eee-pc-4gxp-windows-xp-drivers.html popř. přímo na oficiálních stránkách ASUSu: http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us .

17072010025

Nejprve nainstalujeme Chipset drivery a pak všechny ostatní. Stačí pak už jen jeden reboot a, světe, div se, ono to funguje ;) Nesmíme zapomenout přenastavit v BIOSu položku stavu operačního systému na Installed.

Poslední rada na závěr: NEVYTAHUJTE flashdisk během instalace !

17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

delam sem to presne podle navodu ale ted sem mi windows nespusti bez FLASHKY jak to mam udelat normal???

ufonek řekl(a)...

Chtělo by to nějaké podrobnější popsání chyby, co se stane, když tam flashka je a co se stane, když ne...

Anonymní řekl(a)...

At tam tu FLASHKU mam nebo nemam napise mi to chybu (Systém Windows nelze spustit. Uvedený soubor je poškozen nebo nebyl nalezen: \system32\hal.dll. Nainstalujte znovu uvedený soubor) dokud nezmacknu ESC a nedam tam spustit jako prvni prave tu FLASHKU a dale pokracuju v 2nd, GUI mode setup, continue setup + 1st strat of windows ,,,,,skusim natocit video a dam ho na youtube aby si videl presne co to dela

Anonymní řekl(a)...

tady je to video http://www.youtube.com/watch?v=XTjGGmiKaE8

ufonek řekl(a)...

Tak jsem se podíval na to video a koukl se na svůj postup. Mám ho potvrzený ještě z jednoho zdroje, takže je to trochu zvláštní.
Co mě napadlo:
1. Ptala se instalace na sériový klíč (první naběhnutí windows)
2. Nainstaloval jsi ovladače pro grafiku, desku, síťovku?
3. V BIOSu už je OS installed na true?
V nejhorším můžu poslav svůj hal.dll, aby se tam nahrál bokem, ale myslím, že jsi něco musel přehlédnout.

Anonymní řekl(a)...

1 jsem udelal
2 jsem udelal taky
3 v biosu mam jenom OS installed finish nebo start skousel sem jak finish tak i start ale neuspesne jediny reseni vidim asi poslat mi ten hal.dll

Anonymní řekl(a)...

nebo ja to skusim preinstalovat znova a uvidime

ufonek řekl(a)...

OK, akorát na začátku instalace je potřeba mít v tom BIOSu nastavenou volbu OS installed start a po instalaci ji změnit na finished.

Anonymní řekl(a)...

Tak bohuzel ani druha instalace nic nezmenila stahle mi hlasi bez flasky hal.dll
bylo by asi dobry mi teda preposlat ten hal.dll ale nemam paru kam a jak ho tam vlozit :)

ufonek řekl(a)...

Tak jsem ho nahral sem: http://www.uloz.to/7193079/hal-dll
Mel by se nakopirovat do c:\windows\system32 , takze si ho asi nahraj na flashku a az to z ni nabootuje, tak ho tam dohraj.

ufonek řekl(a)...

Jeste bych pozadal o vypis boot.ini souboru, ktery je umisten primo na c:. A kdyz ti windows nabehnou, jake pismenko ma ten flashdisk, je to c, nebo d?
Kolik partition se ukazalo pri prvnim kroku instalace - smazal jsi vsechny a nainstaloval to do vznikleho prazdneho mista?

Anonymní řekl(a)...

myslis tohle?

[Boot Loader]
Timeout=30
Default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS
[Operating Systems]
C:\$WIN_NT$.~BT\BOOTSECT.DAT = "1st, text mode setup (Boot from flash again after finished)"
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="2nd, GUI mode setup, continue setup + 1st start of Windows" /fastdetect
C:\ = "---> DEBUG options. Try if you have hal.dll error <---"
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(2)\WINDOWS="Debug boot rDisk 1 partition 2" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(3)\WINDOWS="Debug boot rDisk 1 partition 3" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(4)\WINDOWS="Debug boot rDisk 1 partition 4" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(2)partition(1)\WINDOWS="Debug boot rDisk 2 partition 1" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(2)partition(2)\WINDOWS="Debug boot rDisk 2 partition 2" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(2)partition(3)\WINDOWS="Debug boot rDisk 2 partition 3" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(2)partition(4)\WINDOWS="Debug boot rDisk 2 partition 4" /fastdetect

Anonymní řekl(a)...

tak ted sem uplne v riti po vlozeni toho hal.dll a naslednem restartu pc se mi uz vubec nespusti windows a dalsi reinstalaci windowsu se mi nechce nebo to trva az moc dlouho

ufonek řekl(a)...

Kdyz se ten hal smaze, tak to stale nenabehne? Zacinaji mi dochazet napady :/

Anonymní řekl(a)...

jak ten hal.dll mam zmazat kdyz se do windosu nedostanu ale dobry diky za snahu ja to zitra naistaluju znova a necham to uz tak jak to je

ufonek řekl(a)...

Kdyz zvolis krok 1 a behem instalace das volbu recover - R , tak vyskoci prikazova radka.
V ni pomoci prikazu cd naskaces do adresare c:\windows\system32 a pak das del hal.dll a tim to smazes...
Jinak jestli se to povede, tak jsem nalezl jeste dalsi postup - v te prikazove radce postupne napises:
attrib -H -R -S C:\Boot.ini
del C:\Boot.ini
bootcfg /Rebuild
fixboot

to vytvori novy opraveny boot.ini a pak by to snad mohlo fungovat

Anonymní řekl(a)...

tak se mi to teda podarilo rozchodit ale uplne jinym zpusobem protoze ten tvuj kdyz jsem delal a chtel sem uz ani nevim co :) tak mi to furt psalo pristup odepren tak nakonec sem skusil jako by novou instalaci a tam mi to nabydlo opravit ale ne oprava jak se dava R ale normale jak se dela nova instalace tak mi to nabydlo hned opravu tak se to udelal za 15 mi to opravilo ale bohuzel furt tam chyby hal.dll