úterý 2. listopadu 2010

Instalace DD-WRT na D-Link DIR-825

dlink825eVčera večer mi došla trpělivost. Ošklivé barvy, routeru dost kolísala rychlost, CAPTCHA pro přihlašování spolu s automatickým rychloodhlašováním mě vytočily natolik, že jsem se rozhodl k upgradu firmwaru. Když se mi na první pokus nepodařilo updatovat firemní firmware, přehlédl jsem totiž, že mám verzi 2.01EU, která se musí opět updatnout EU firmwarem, rozhodl jsem se pro mé vyzkoušené DD-WRT.

DD-WRT je odnož populárního OpenWRT, stránky naleznete zde: www.dd-wrt.com. Výhodou je spousta nových funkcionalit, počínaje SSH, přes VPN až po SIP. K tomu široké možnosti nastavení wifi, VLAN, routování a DD-WRT už neodinstalujete. Vše se ovládá přes pěkné klikací menu. Chcete ho? Takže jak na to:

1. Navštivte http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database a zadejte typ routeru – v našem případě DIR-825.

2. Vybereme si factory-to-ddwrt_WW.bin , pokud chceme mít nastavení WorldWide, nebo factory-to-ddwrt_NA.bin, pokud chceme mít nastavení pro USA a Kanadu. Jedná se o úpravu frekvenčního plánu WiFi. Vše je dostupné pro HW revizi B, existuje ještě revize A, ale ta není bohužel podporována.

 

ddwrt1

3. Po stažení na disk si připravíme ethernetový kabel, přes který budeme firmware aktualizovat. Přes bezdrátovou síť to je velice rizikové a dělá to jen blázen. Doporučuji odpojit všechny ostatní kabely, aby náhodou nedošlo k nějaké chybě, která by poslala router do křemíkového nebe.

4. Upozorníme členy domácnosti, že nemají rozsvěcet, zapínat jakékoliv elektrické spotřebiče a to po následujících 5 minut. Budete se smát, ale 3 poslední výpadky elektřiny v našem bytě způsobila právě prasklá žárovka, a že to jednou byla pěkná šupa.

5. Vezmeme ostrý předmět a po dobu cca 30 sekund podržíme stisknutý resetovací kolíček na zadní stěně displaye. Ikonka napájení musí začít oranžově blikat.

6. Pak si nastavíme na počítači IP adresu 192.168.0.10, masku 255.255.255.0 a do prohlížeče zadáme 192.168.0.1 Objeví se:

825fw1

7. Nalezneme soubor s firmwarem , pomodlíme se a odklepneme Upload. Teď máme před sebou zhruba 3 minuty strachu, během nichž nám výpadek proudu spolehlivě router terminuje.

825fw2

8. Poté, co se objeví 100%, zkontrolujeme kontrolky na routeru a pokud vše vypadá v normálu, překonfigurujeme síťovou kartu v PC na přidělování IP adresy přes DHCP. Dostaneme IP adresu z rozsahu 192.168.1.0/24 a přes IP 192.168.1.1 získáme toto:

825fw3

Výhra ;)

Nezapomeňte si změnit heslo a zapnout šifrování na WiFi…

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj mám podobný router ,Product Page: DIR-825 Hardware Version: B1 Firmware Version: 2.01EU

myslíš si že to půjde a bude to chodit bez problémů

ufonek řekl(a)...

Ano, na stránce http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database je uvedeno B1/B2, takže postup bude stejný a bude fungovat stejně, jako ten můj.
Občas se mi stane, že se "zblázní" a rychlost ohromně klesne, většinou při velkém trafficu z WiFi do LAN. Pak se musí cvaknout vypínačem a jede jako dřív ;)

Anonymní řekl(a)...

Tak to je tedy OK ,a měl bych dotaz nějaký ten manual ,alespoň základ pro DD-wrt nebyl by ?

ufonek řekl(a)...

Nikde jsem na něj nenarazil, dá se tam zapnout i čeština, ale když budu mít čas, tak nějaké to základní nastavení sepíšu.

Anonymní řekl(a)...

Nastavení ,taknějak vzládám ,ale nějake to ladění atd.... ,jinak já tam češtinu nemám vůbec ?

ufonek řekl(a)...

Tak jsem se spletl, v nové revizi už češtinu také nemám, ale přísahal bych, že ve verzi 2.3 byla. (No ale dost špatná ;)
Jaké ladění máš na mysli?

Anonymní řekl(a)...

Nastavení portů a průtoku dat a ruzná omezení ,pokud to umí FTP jako že ano atd..

A to jen abych do něj zamířil hlouběji , jinak je to stabilnější ,i ten plánovaný restart routeru je super ,ale chtěl bych se dozvědět více a netápat

ufonek řekl(a)...

Nastavení portů není při běžném používání třeba dělat, pokud hraješ hry, nebo používáš VoIP, tak by to asi bylo lepší. Priorita se nastavuje přes QoS a tam se vybírají služby a jejich priorita.
Pro fungující FTP se zapíná démon proFTPd, je třeba mít zapnutou podporu pro USB a pak stačí jen sepsat uživatelská konta.
Šikovná funkce je watchdog, který pravidelně pingá na zvolenou IP adresu, když se nedopingá, restartuje router.
Luxusní je možnost vypínat WiFi přes tlačítka, popř. nastavit časy, kdy má být wifi zapnutá (Wireless - Advanced - Radio Scheduling).
V neposlední řadě si lze napsat vlastní skripty, např. se tlačítkem dá vypínat jen jedna frekvence wifi, ale to už je opravdu vyšší dívčí.

Anonymní řekl(a)...

Funguje ;) výsledek za tu dávku adrenalinu stojí. Díky! ;)

Anonymní řekl(a)...

V které verzi byla tačeština?

Anonymní řekl(a)...

Která verze je ta s CZ

ufonek řekl(a)...

Byla to nejaka starsi verze, bud 22, nebo 23, takze bych ji do dnesnich novych krabicek nedoporucoval.
Stahnout se daji zde:
http://www.dd-wrt.com/dd-wrtv2/down.php?path=downloads/stable/

Anonymní řekl(a)...

ahoj chci se zeptat zda-li po nahrání tohoto dd-wrt firmwaru bude umet router i sip, tedy voip volání... díky