sobota 20. listopadu 2010

Jak se tvoří město

Před dvěma měsíci jsem přes dnes tolik populární Facebook dostal pozvánku na tuto výstavu (http://www.jaksetvorimesto.cz). Téma jistě zajímavé, takže bylo již jen otázkou kdy. Bohužel jsem postupem času zjistil, že knihovna nemá v neděli otevřeno a ani ve státní svátek, takže den D nastal až dnes.

Najít NTK nebyl, vzhledem k její velikosti, problém. Nejprve ale bylo potřeba si vyzvednout návštěvnickou kartičku, za jejíž zapůjčení je nutné složit zálohu ve výši 200kč. Paní nás navíc upozornila, že pokud nedojde vrácení ještě dnes, záloha propadne :(. Na výstavu jsme měli 90 minut, takže tato možnost se zdála nereálná.

Prošli jsme turnikety a čekal nás pohled do mohutného “komína”, který je uprostřed NTK. Všude samý odporný pohledový beton, na stropě rozvody kabelů a na betonovém zábradlí pater zvláštní malůvky. Asi jsem staromódní, ale jsem na pohledový beton skoro alergický, podobně krásné foyer má například ČSOB na Radlické.

Vyšli jsme do prvního patra a začali číst panely, které rozebíraly změny v uspořádání Prahy od roku 1200. Mezi nejvýznamnější zásahy jistě patří zbourání hradeb a výstavba metra. Dozvěděli jsme se, jak se postupně připojovali městské části. Víte, že Jinonice se připojili ve stejný rok, jako Královské Vinohrady? Půvabné jsou fotografie tramwayových tratí, které kdysi vedly mezi poli k pár domům a dnes je tam velkoměsto. Dříve také v Praze operovalo mnoho soukromých dopravců, kteří časem zfúzovali. Výstava je ve třech patrech, na každém cca 8 panelů a prohlídka tak trvá přibližně 40 minut. Celkově mě trochu zklamala, čekal jsem přeci jen asi něco více, modely, projekce atd. Ale třeba rozbor výstavby pražského metra byl skvělý. První návrh na výstavbu posílal železář Rott začátkem 20. století! Další pokusy byly za první republiky, pak po válce a nakonec se to podařilo. Navrhované trasy se kupodivu docela shodují se současným stavem.

Po prohlídce a vrácení karet jsme si ještě prohlédli další dvě výstavy, které jsou v úplném přízemí knihovny. První je Slavné české vily, kde jsou vybrány ty nejlepší architektonické skvosty a druhá jsou díla pacientů s roztroušenou sklerózou. Po prohlídce jsem nabyl dojmu, že se v posledních letech staví ošklivé nevzhledné kostky, které jsou možná pasivní, nízkoenergetické a jánevímcoještě, ale vizuálně je to hnus. Dříve vily vypadaly někdy dokonce jako malý zámeček, přesně podle pravidla můj dům, můj hrad. Dočkal jsem se svých modelů některých vil (Tugendhat atp.).

Pokud jste ještě nebyli v NTK, jste fandové do architektury/historie, nebo jste poblíž a máte hodinu zbytečného času, běžte se na výstavy podívat. Jsou zdarma a určitě si tam najdete něco, co Vás zaujme. Pokud ne, jsou v Praze zajímavější věci k vidění, například výstava Královský sňatek v domě U zvonu.

Žádné komentáře: