středa 12. října 2011

Vlastizrádci v europarlamentu?

Po návratu z USA jsem si nemohl nevšimnout další kauzy, která se objevila, tentokrát na téma IZIP. IZIP je systém elektronických zdravotních knížek, který stál VZP více než 1,5 miliardy korun a jehož se po skoro 10 letech stále nepodařilo prosadit ani zastavit. Aktivně ho dnes používají jen tři tisícovky lékařů. U konce s dechem byl IZIP za panování Davida Ratha, ale následný nástup Tomáše Julínka a Marka Šnajdra opět vlil krev a peníze do skomírajícího IZIPu.

Některé vymoženosti, které systém nabízí, např. elektronické vyúčtování péče, umí i jiné pojišťovny a za zlomek ceny. Takže klasická státní zakázka s politickým obsazením za “státní” ceny.

To celé by se asi dalo tolerovat, kdyby v září dva hlavní akcionáři, europoslanci za ODS, Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký, nepředali 49% těchto akcií neznámé Švýcarské firmě. Pro připomenutí, v IZIPu je nyní vedeno něco přes 2 miliony občanů ČR včetně jejich zdravotní dokumentace. Takto strategické a citlivé informace by měly být pečlivě střeženy a přenechání akcií firmy, která tato data spravuje, hraničí podle mě s vlastizradou. Data pacientů s jejich diagnózami může sloužit nejen k vydírání, ale i pro případné velice cílené reklamní kampaně.

Poslanci se hájí, že chtěli tímto krokem zachránit celý projekt, neoficiální zprávy hovoří o silném zahraničním partnerovi, který chce IZIP koupit (že by IBM ?). V průběhu dní se ale situace trochu mění, novináři zjistili, že neznámá Švýcarská firma  eHI eHealth International patří zřejmě Libereckému občanovi Janu Veverkovi, který je, jak jinak, z ODS.

Překvapivé je, že Boris Šťastný, který jinak hodně “peče” s ostatními výše zmíněnými lidmi, obrátil a, stejně jako David Rath (a já), vyjádřil zděšením nad celou touto situací (http://www.borisstastny.cz/Z-medii/Prevod-akcii-IZIP-rozlitil-ODS/). V ODS se takových hlasů našlo více (http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/210728.aspx). Zřejmě nevadí, když se utrácí, ale když jde o prodej osobních dat, jde legrace stranou.

Škoda, že se ODS stále nedokáže postavit těmto skutečnostem čelem, a proto je pro mě stále nevolitelná. Pokud navíc VZP tuto kauzu rychle a slušně neurovná, přestanu být jejím pojištěncem, nechci se účastnit takového cirkusu.

Žádné komentáře: