sobota 10. listopadu 2012

Pod hladinou Vltavy

IMG_2638Nedávno jsem dostal tip na zajímavou výstavu v centru Prahy. Možnost podívat se, co za ryby žije ve Vltavě, sice mám díky potápěčskému kurzu, který jsem v létě absolvoval, ale jak často lze vidět ryby v dobrém osvětlení a s popisky? Ve Vltavě je totiž většinou špatná viditelnost, světlo ryby plaší a většinou se navíc dobře maskují. Na webu výstavy http://www.podhladinouvltavy.cz/ jsem našel otvírací dobu, která je od 10-18 od úterý do neděle a také je cena, která je 85kč pro dospělé a 60 pro děti. Kamarádku výstava také zaujala a tak jsme se domluvili na dnešku.
Sešli jsme se na Staroměstské, za chvíli došli mezi davy turistů na Staroměstské náměstí k paláci Kinských. Zvenku jsme bohužel žádný transparent lákající na akvária nenašli, ale na druhý pokus jsme vešli do správného dvora ;) (Je to ten levý vchod.) Výstava je umístěna ve sklepě, musí se sejít pár schodů a ocitáme se v historickém sklepě u pokladny. Platím vstupné a vstupujeme do první haly s akvárii. Všechna akvária jsou perfektně vyčištěná, žádné prstíky na nich nejsou vidět.
IMG_2641V místnosti s námi je i nějaký kroužek dětí, kterému poměrně nadšeně jedna členka vysvětluje, jak funguje dýchací přístroj. Přicházíme k impozantnímu akváriu, ve kterém je pod kořenem schovaný velký sumec. V jeho akváriu je ještě hejno rybek, které nelze nazvat jinak, než krmení. I na webu jsem našel rozhovor s pracovníkem výstavy, který říkal, že tento sumec čas od času akvárium “vyluxuje”. V dalším akváriu byla pěkná štika, která jen občas máchla ploutvičkou, jinak vypadala naprosto nehybně.
V další místnosti bylo velké akvárium s jesetery a obrovitým kaprem, který měl skoro metr a vitrínky s mušlemi, kraby. V další chodbě byly žraločí čelisti a pak už jsme byli v poslední místnosti, kde byla zase štika, malá štička a pár dalších rybek jako hrouzci a líni. No a už jsme byli u východu a výstavy byl konec. Bylo zajímavé vidět všechny ty ryby, které vídám jen se mrsknout a zmizet v temnotě vltavských vod, na vlastní oči, krásně a zřetelně. Cena za vstup je možná trochu vyšší vzhledem k množství předvedeného, ale energie jsou drahé a umístění v historickém centru Prahy cenu ospravedlňuje. Znovu bych na výstavu nešel, ale jednou to za to určitě stojí.

Žádné komentáře: