sobota 26. ledna 2013

Upgradujeme ProTab 2 IPS

Před několika měsíci si můj otec, ovlivněn vlnou tabletománie, pořídil tablet Point of View ProTab 2 IPS, kódovým označením TAB-PROTAB2-IPS9. Zpočátku chvíli trvalo, než se naučil základní filozofii androidího ovládání, pak ale zjistil, že v některých okamžicích se nepříjemně seká. No a tenhle víkend jsem na stránkách PoV zjistil, že existuje nový firmware, místo verze 4.001 4.008. (http://downloads.pointofview-online.com/Drivers/9.7%20inch%20Protab-ips%208GB%20TAB-PROTAB2-IPS9%20Firmware%20Upgrade/)

Upozornil jsem na všechna rizika – tj. možnost zcihličkovatění, ztráty dat a všech dalších možných komplikací, ale problém s pomalým internetem všechna rizika převážil a dostal jsem zelenou. Ze stránek jsem začal stahovat firmware, vzhledem ke 200 MB to docela trvalo. Pak jsem začal řešit problém, proč se tablet nehlásí, když ho přes USB připojím k počítači. Windows tablet vůbec nenašly, žádný takový ten typický zvuk při zapojení nového zařízení. Záhada se vyřešila docela překvapivým způsobem – použitím originálního kabelu. Vypadá to, že je kabel buď jinak elektricky uzpůsoben, nebo je prostě přeci jen o něco hlubší, ale tím legrace s upgradem zařízení neskončila. Pak jsem postupoval přesně podle návodu ( http://downloads.pointofview-online.com/Drivers/9.7%20inch%20Protab-ips%2016GB%20TAB-PROTAB2-IPS-16%20Firmware%20Upgrade/Howto%20firmware%20upgrade%20Mobii%209.7%20Inch%20ProTab2-IPS-16%20V1.0.pdf )

Nainstaloval jsem obskurní upgradovací nástroj LiveSuit, zvolil v něm image nového firmware a … nic se nestalo. Tablet jsem vypnul a pomocí Volume – + Power se mi povedlo získat na tabletu robota s vykřičníkem – Recovery mód. V něm se ale upgrade nedařil, navíc pak LiveSuit přestal odpovídat. Restartoval jsem tedy počítač, ale stále se nedařilo zahájit upgrade. Pak jsem ale znovu zkusil držet Volume – a 5x stisknout Power a najednou LiveSuit zahájil upgrade. Ten trval velice krátce, jen asi dvě minuty a bylo hotovo. Tablet po zapnutí dlouhou dobou viselo na displeji logo Android a pak konečně systém nastartoval. Bohužel se prakticky nic nezměnilo, procházení webu je stále pomalé a tablet často rád přemýšlí.

Hodně bych asi váhal, jestli bych si tento výrobek koupil, ale obrovským argumentem byla cena, která byla pod čtyřmi tisíci korunami. Pořádný rychlý tablet se cenově pohybuje minimálně na dvojnásobné hranici a je na každém, jestli raději ušetří peněženku, nebo své nervy.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Nečetl jsi přesně návod. Po spuštění LiveSuit jsi měl z tabletu vyndat USB kabel a zase ho zastrčit, update by se spustil.
Upgradoval jsem na tomto tabletu firmware 2x a v pohodě. Je potřeba opravdu přesně číst návod. Než začnete, je nutné aby tablet byl 100% nabitý, což indikuje zelená ledka. Napájení musí být stále zapojené a teprve pak můžete začít mačkat současně PWR a VOL-. atd...
Robota s vykřičníkem jsem měl taky, než jsem právě přišel na to, že je třeba mít tablet úplně nabitý a na nabíječce, pak jde proces update firmware teprve spustit a Windows zařízení detekují jak je uvedeno v návodu.