sobota 23. února 2013

Jak v paneláku snadno a rychle vyhořet

IMG_2782Před půl rokem jsem se nastěhoval do bytu na pražském Chodově. Jde o panelový dům z roku cca 1975, s původním jádrem i elektroinstalací, takže letos chystám velkou rekonstrukci. Co mě ale trápilo delší dobu, byla zásuvka v kuchyni. Při žehlení se divně vrtěla, začala se jakoby rozpadat a ještě z ní bokem vedl podezřelý prodlužovací kabel, do kterého byla připojena lednice.

Dnes jsem se odhodlal k dlouho plánovanému kroku – podívám se, co v zásuvce najdu za poklady. Po odstranění jídelního stolu a rozebrání zásuvky jsem oněměl. Pohled, který se mi naskytl, nemá obdoby, fotku jsem přiložil. Nejen, že prodlužovací kabel je pletený, on je dokonce připojený přímo na šroubek zásuvky s hliníkovým vodičem na dotek! Takto se zapojení v žádném případě realizovat nesmí! Jediný povolený způsob je čokoláda, ani pérové svorky (WAGO) nejsou vhodné. Mezi mědí a hliníkem se totiž vytvoří článek, hliník ubývá, vzniká teplo a hrozí nebezpečí vzniku požáru. Už jen dodatkem jsem zjistil, že aktuálně namontovaná zásuvka není určena pro podkladovou plastovou krabičku a tak je to celé zkřivené.

Jako správný kutil a absolvent FELu mám vždy alespoň jednu zásuvku, vodiče a nářadí, tak jsem se pustil do opravy. Výsledek je vidět na dalším obrázku, teď už mohu, relativně klidně spát. O nalezených prasklých věnečcích jindy, snad do rekonstrukce nevyhořím ;)

IMG_2785IMG_2787

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Děláte si srandu ? ta vaše "oprava" je další porušení předpisu viz ten vtipnej zelenožlutej klem :D :D koukám že vám normy neřikaj vubec nic radši zavolejte odborníka

Anonymní řekl(a)...

ano, správně, PEN nejdřív na nulák a až pak na uzemnění :DDDDDDDD takže.. ty jsi absolvent FELu jo? :D

Anonymní řekl(a)...

roman-w je kkt