neděle 3. února 2013

Nepodceňujme policii

Dnes mě náladu zvedla zpráva o tom, že naše policie ještě nerezignovala na své poslání a občas se snaží konat. To, že je za to samozřejmě ze strany pachatelů kritizována, je nasnadě. O co jde tentokrát? O kauce.

Se zavedením bodového systému totiž policie dostala nový nástroj proti notorickým vyhýbačům správních řízení. V případě, že vznikne podezření, že se bude přestupce vyhýbat projednávání přestupku, má policie právo požadovat kauci, bez níž nebude možné pokračovat v jízdě. Toto je ideální prostředek proti všem zahraničním řidičům, kteří by spoléhali na to, že z nich nikdy nic nevymůžeme. Kauce navíc může být minimálně 5000kč, takže to může být pro náš stát i docela ziskové.

Co se vlastně probíralo ve zprávách (http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/213587-novy-pristup-policie-zaplatte-pokutu-nebo-dal-nejedete/)? Policie byla obviněna, že kaucí zneužívá a je si toho vědoma. Podobné téma přebraly další internetová media - http://www.autoforum.cz/zivot-ridice/dopravni-policie-zneuziva-vyber-kauce-leosi-trzilovi-to-nevadi/. Co mě překvapilo je to, že to vlastně není nic nového: http://zpravy.idnes.cz/na-hrisne-ridice-plati-misto-pokuty-kauce-bez-zaplaceni-neodjedou-p93-/krimi.aspx?c=A100818_161257_krimi_jba. Ve zprávách se cítil jeden z řidičů poškozen, když po něm policie chtěla kauci. Jel 130km/h na 90. Já bych přiznal pochybení a pokutu zaplatil, za blbost se přece platí. Někteří pokřivení spoluobčané to ale všechno vidí jinak a myslí si, že pravidla jsou tu od toho, aby se porušovala. Neslavnou ukázkou je blok D-FENS, který dokonce vydává celý seriál, jak neplatit žádné pokuty a maximálně užívat všech prostředků, které zákon umožňuje. Chápu, když si někdo stěžuje na přehnanou byrokracii, tupost úřadů, ale proč nabádá k obstrukcím na hraně zákona? Jak jinak působí účelové machinace s plnými mocmi na zastupování při projednání přestupků či další rady, které D-FENS na svém blogu uveřejňuje.

Pro mě jde o další z pozitivních zpráv o tom, že policie, alespoň v určitých případech, koná. Kdo ví, třeba se jednou dočkáme toho, že se tu bude jezdit jako v Německu či USA, kde při porušení předpisů následuje rychlý zásah.

Žádné komentáře: