sobota 20. července 2013

Vyšel SQL Developer 4.0 EA1

Nedávno vyšel nový SQL Developer, tentokrát verze 4.0. Je tato verze nějak převratná, stojí za to stahovat dvousetmegový archiv a řešit upgrade? Uvedu některé změny, kterých jsem si zatím za dva dny používání všiml a zbytek nechám na Vás.

První, čím SQL Developer zaujme, je startovací okno. Osobně mi přijde mnohem ošklivější, než to předchozí. Další změnou je podpora JAVAy ve verzi 1.7 – konečně. Co je méně příjemné, Dataminer nefunguje pro změnu s jinou verzí, než s onou 1.7.

Konečně přibyl commandline interface, ale v oblasti unittestů se neudála žádná velká radikální změna. Velkou změnou-novinkou-vylepšením jsou reporty. Ty dokáží zobrazit spoustu informací, o kterých běžný uživatel ani neví, že v Oraclu jsou. Navíc jsou podporovány různé grafy a tabulky. Nástroj se sice posouvá trochu jinam, ale proč ne…

Bohužel se změnil i grafický vzhled aplikace, už není tak lehká, přibyla světle modrá až šedivá a na mě to nepůsobí dobře, to ale může být věcí vkusu a asi to půjde někde v menu přenastavit. V neposlední řadě došlo k vylepšení našeptávače, nyní umí například doplnit místo hvězdičky výčet sloupců, které se v tabulce nacházejí.

Určitě stojí za to SQL developer vyzkoušet, ale skalní uživatele jiných produktů asi stejně nepřesvědčí.

Žádné komentáře: