neděle 25. května 2014

Botanická zahrada Univerzity Karlovy

Předpověď počasí předpovídala velice slunečný den, teplota až ke třiceti stupňům, jasno. Kam se v centru před horkem schovat? Co třeba malá botanická zahrada nedaleko Karlova náměstí? Na Albertově u Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy stojí malý nenápadný vchod do nevelkého areálu univerzitní zahrady.

Součástí zahrady je venkovní i vnitřní expozice, vstup do té venkovní je zcela zdarma, za skleník se platí 55 korun za osobu. Skleníky nejsou rozhodně tak velké, jako ve velké pražské botanické, ale i tak je toho k vidění docela dost. Jihoamerický pavilon je plný kaktusů a dalších zvláštních rostlin, ve vstupním skleníku je spousta papoušků a pak je tu velký skleník s jezírkem, u kterého jsou banánovníky a další tropické rostliny. Celkově jsem ale čekal mnohem větší skleník :(

Venkovní expozice je řešena terasovitě, v asi 5 úrovních, přičemž projití všech zabere minimálně půl hodiny. Jsou k vidění běžné rostliny, až po lekníny v kádích, nebo exotické rostliny vytažené ze skleníků v květináčích. Nános sněhu by pro mnohé z nich byl smrtelný.

Pokud budete mít cestu kolem, určitě se vyplatí zajít do klidné zahradní venkovní expozice, posedět na lavičce a sledovat cvrkot lidí kolem.

Žádné komentáře: