neděle 11. března 2018

Bezpečná flashka pro certifikáty

Kolikrát se vám už stalo, že jste zapomněli flashku v počítači? Mě už bohužel několikrát, ale naštěstí jsem zatím nikdy flashku neztratil. Když jsem ale vybíral, jakou další si koupit, narazil jsem na
Kingston USB DataTraveler DT2000 - 4GB Cíl byl mít na flashce certifikáty, KeePass a nějaké další věci a když náhodou flashku někde zapomenu, aby se nestala katastrofa.

Na první pohled je jasné, v čem zabezpečení tkví - pro odemčení musíte zadat číselný kód. Pokud ho zapomenete a zadáte 10x špatně, flashka se smaže. Základní verze má 4GB a větší podle mého názoru nedává smysl. Kolik máte těch nejcitlivějších dat? Zjistíte, že se pohodlně vejdou na jedno CD. Výrobce deklaruje certifikaci FIPS 197, což znamená, že je ověřen použitý algoritmus, ale nikoliv fyzický způsob zabezpečení.
Z dob svých studií si pamatuji na pokus, kdy se kolegové do podobné flashky úspěšně lámali - stačilo ji rozebrat a poslat dobrou zprávu místo čtečky otisků prstů a data byla najednou přístupná. Na druhou stranu není moc lidí, kteří by měli podobné znalosti.
Za necelých čtrnáct stovek si můžete koupit slušný pocit bezpečí, že se Vaše certifikáty a další citlivé informace nedostanou do špatných rukou. Jedinou nevýhodou, mimo trochu vyšší ceny, je její trochu větší rozměr.

Žádné komentáře: