úterý 16. listopadu 2010

Komici pro dobrou věc

505370_259820_komici_180Při cestě do práce se člověk dozví mnoho věcí. Některé se mohou hodit, některé by raději vědět nemusel. Pokud chcete zjistit, co se kdy kde v Praze děje, doporučuji metro. Ve vagonech se dozvíte nové problémy Katky a Hanky, na dveřích naleznete nálepky, v jakém klubu bude Porn, nebo Cuba Libre party a někomu přes rameno zkontrolujete denní tisk - Blesk, Metro a MF Dnes. Lepší, než Snídaně s Novou. Při stoupání na povrch navíc většinou minete spoustu pěkných posterů, které nabízejí knihy, vzdělání, nebo divadelní představení.

No a právě před 14 dny jedu po eskalátorech a najednou vidím zajímavý plakát. Komici s.r.o. pro dobrou věc (http://www.youtube.com/watch?v=H9UhpkbNtlU). Rád se účastním dobrých věcí a nikdy jsem neviděl pravou stand-up comedy. Na stojáka jsem párkrát viděl, párkrát i nějaká videa z Apollo Theatre v Harlemu, které je jedno z nejslavnějších produkčních míst tohoto žánru a stand-up naživo jsem si tedy nemohl nechat ujít. Tak už jen najít nějakou milou bytost, která by se přidala a mohl jsem kupovat lístky.

Protože se jednalo o charitativní představení, snažil jsem se pořídit lístky co nejdražší, ale ty v první kategorii již bohužel byly vyprodány, tak zbyla kategorie druhá. Devátá řada se ale také ukázala jako velice dobrá volba. Přes internet se lístky daly už jen objednat, ale nikoliv jen zarezervovat, tak jsem musel navštívit pobočku Čedoku na Můstku, kde mi lístky ochotně vydali.

15. listopadu jsem se celý den těšil na večer, den v práci uběhl jako nic a už tu byl večer. Že se v divadle Broadway dnes něco děje bylo jasné hned, před divadlem postávaly velké hloučky lidí. V 1906 to vše začalo. Přišel Miloš Knor a řekl, že představení zatím nezačalo, že všem děkuje za to, že přišli. Pak už oznámil začátek představení, světla se rozžhnula a vše začalo.

Průběh představení byl sinusový, některé scénky byly skvělé, některé méně, velký aplaus sklidil Ruda z Ostravy se svou ukradenou písní Tata zvrací, Lady GaGa by se měla zamyslet a příště písně nekrást ;) Tomáš Matonoha vystoupil se scénkou, které bych se smál po pár skleničkách vína, první scénka Lenky Vychodilové nebyla špatná, ale její další výstupy budily rozpaky. Stejně tak Ester Kočičková a její scénka o myslivosti byla výtečná, rady o tom, jak odpudit davy bohužel méně. Karel Hynek mě zaujal a nebyl jsem sám. Téma ženy vs. muži je sice dostatečně proprané, ale pobavilo, stejně jako líčení přírodní katastrofy z více pohledů. Blbá blondýna Iva Pazderková ve mně vzbudila rozpaky, její číslo pro děti mohlo být dokonalejší, ale pokud Iva opravdu vždy improvizuje, jak tvrdila v rozhovoru pro VIP zprávy TV Prima, pak klobouk dolů.

Nakonec Ruda zazpíval opět ukradenou píseň Prdel nekončí a umělci sklidili standing ovation, jediný, kdo nestál, byl Jaro Slávik, porotce z Československo má talent. Ten celé představení sledoval z lóže a občas ho komici “dostali”. Následovalo předání několika hraček a šeku z výtěžkem ve výši 70000kč dětskému centru v Praze při Thomayerově nemocnici (http://www.ftn.cz/pacientum-a-verejnosti/oddeleni-a-kliniky/detske-centrum-pri-ftn-kojenecky-ustav/). Paní primářka se pochlubila, že právě dnes umístili jedno dítě a od začátku roku již přes 40, ale také se svěřila, že centrum má vážné finanční problémy a hrozí jeho uzavření.

Celý večer byl tak završen trochu smutně. Pokud si uvědomíme, kolik lidí na představení přišlo, mj. fotbalisté klubu Slavia Praha, a nakonec se vybere jen 70 000kč. Pokud by byla po představení, nebo o přestávce dostupná kasička, věřím, že by akce vynesla více. Pokud ale někdy do Vašeho města zavítají Komici, pak myslím, že je rozhodně škoda se nejít podívat.

Žádné komentáře: