středa 12. ledna 2011

Jak je to s tou Hipokratovou přísahou

V souvislosti s akcí “Děkujeme, odcházíme.”, se stále zmiňuje Hipokratova přísaha. Stovky lidí na všemožných bahenních fórech diskutují a jako jeden z argumentů, proč by měli lékaři držet hubu a krok, je Hipokratova přísaha.

Zapomeňme na to, že tito lidé vynucují slib, který se na dnešních školách neskládá. Zapomeňme na to, že velká většina diskutujících skládala následující slib:

Slibuji před svými druhy, že budu pracovat, učit se a žít podle pionýrských zákonů, abych byl dobrým občanem své milované vlasti, Československé socialistické republiky, a svým jednáním chránit čest pionýrské organizace Socialistického svazu mládeže.” [Slib pionýra, zdroj: Wikipedia]

Zapomeňme, že v dnešní době jsou sliby pro většinu stáda pouze chyby a čest a morálka je něco, co stojí v koutě na hanbě.

Tak mě napadla otázka: “Co přesně tedy tento slib říká? Četl ho někdo, kdo se s ním ohání, nebo je to něco, jako Korán, který každý kritizuje, ale nikdo ho nečetl? Existuje vůbec?”

 

Přísahám a volám Apollóna lékaře a Asképia a Hygieu a Panakín a všechny bohy a bohyně za svědky, že budu tuto smlouvu a přísahu dle svých možností a dle svého svědomí dodržovat.

Toho, kdo mě naučil umění lékařskému, budu si vážit, jako svých rodičů a budu ho ze svého zajištění podporovat. Když se dostane do nouze, dám mu ze svého, stejně jako i jeho potomkům dám a budou stejní jako moji bratři. Pokud znalosti tohoto umění (lékařského) zatouží, budu je vyučovat zdarma a bez smlouvy.

Seznámím své syny a syny svého učitele a všechny ustanovené a na lékařský mrav přísahající s předpisy, přednáškami a se všemi ostatními radami. Jinak však s nimi neseznámím nikoho dalšího.

Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného, dle svých schopností a svého úsudku.

Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co by nebylo správné. Nepodám nikomu smrtící prostředek, ani kdyby mne o to kdokoli požádal a nikomu také nebudu radit (jak zemřít). Žádné ženě nedám prostředek k potratu. Svůj život uchovám v čistotě a bohabojnosti, stejně tak i své lékařské umění.

Nebudu (lidské tělo) řezat, ani ty, co trpí kameny a tento zákrok přenechám mužům, kteří takovéto řemeslo provádějí. Do všech domů, kam vstoupím budu vstupovat ve prospěch nemocného, zbaven každého vědomého bezpráví a každého zlého činu. Zvláště se vystříhám pohlavního zneužití žen i mužů, svobodných i otroků.

Cokoli, co při léčbě i mimo svou praxi ve styku s lidmi uvidím a uslyším, co nesmí se sdělit, to zamlčím a uchovám v tajnosti.

Když tuto přísahu dodržím a neporuším, nechť ve svém životě i ve svém umění skromně dopředu postoupím. Tak získám si vážnost všech lidí po všechny ty časy. Když ale zákazy přestoupím a přísahu poruším, nechť stane se pravý opak.”

Zkráceně komentář ke zvýrazněným pasážím:

  1. Lékař nesmí být křesťan ani Žid.(V jednoho Boha věřiti budeš.)
  2. Internetové stránky s lékařskou tematikou nemohou pro nelékaře existovat.
  3. Nikde není psáno, že musí pracovat stále, pouze, pokud pracovat bude, tak nepoškodí nemocného.
  4. Eutanazie…
  5. V Polsku toto praktikují.
  6. Chirurgové by to mohli zabalit.
  7. Lékařské tajemství.

A pro srovnání reálný slib skládaný na LFUK:

Především: že si budete vědomi poslání vzdělání a vědy pro společnost, že budete stále usilovat o společenský pokrok a šťastnou budoucnost lidstva, že své vědomosti a svou činnost zaměříte ku prospěchu všech lidí a své povinnosti budete konat řádně a svědomitě, že budete stále prohlubovat vědecké poznání, ke kterému tato věda došla, a v něm budete dále pokračovat. Dále: že budete podle svých možností a svého nejlepšího svědomí řídit život zdravých i nemocných vždy jen k jejich prospěchu, že zachováte svůj život a své lékařské umění čisté a bez jakéhokoli provinění a že budete mít na zřeteli jen dobro člověka, že to, co uvidíte nebo uslyšíte při provádění svého povolání nebo vůbec v životě lidí, co by nemělo být zveřejněno, zachováte v tajnosti. Konečně: že vždy uchováte ve vděčné paměti Univerzitu Karlovu a její lékařskou fakultu, na níž dosáhnete titulu doktora všeobecné medicíny. Jste si dobře vědomi, k čemu se zavazujete a jste připraveni složit tento slavný slib na své dobré svědomí?

Ani zde se nehovoří o celoživotní otrocké práci za jakoukoliv cenu.

Tak příště, až se někdo bude ohánět Hipokratovou přísahou, budu vědět své a Vy už také.

 

P.S.

Autor není lékař, ale IT odporník, bere nadprůměrný Pražský plat a nemá problém s tím, aby absolventi medicíny brali nástupní plat 30kkč a zkušenější lékaři třeba i desetinásobek.

pondělí 10. ledna 2011

Jak vyrobit GoldCard bez funkčního přístroje

Mé problémy s telefonem jsem již popsal v článku Unbrick Tattoo. Jedním z klíčových prvků bylo vytvořit GoldCard z mojí mikro SD karty. Někteří tvrdí, že to nejde, ale není tomu tak.

Prvním krokem, který mi dlouho nedal spát, bylo naformátovat kartu. Karta totiž původně byla naformátována na FAT, ale je potřeba ji naformátovat na FAT32.

Dále je potřeba stáhnout utilitu pro čtení CID z integrované čtečky v notebooku. Je možné, že to na obyčejné externí čtečce nebude fungovat… http://jo0ls-dotnet-stuff.blogspot.com/2008/12/read-sd-card-cid-serial-number.html resp. http://cid-862dee3ec267cb5c.office.live.com/self.aspx/Public/JDMcF.SDCard.zip

Pomocí tohoto software zjistěte a opište CID, budeme ho potřebovat.

Nyní navštívíme stránky, kde nám vygenerují loader pro kartu. http://psas.revskills.de/?q=goldcard Stačí zadat email, CID a ověřovací řetězec a formulář odeslat.

Nyní si musíme obstarat hex editor HexEd (http://www.brothersoft.com/hed.hexed-hex-editor-14695.html).

Po jeho nainstalování a spuštění otevřeme soubor, který nám přišel, zkopírujeme si jeho obsah do schránky a pak musíme přesně dodržet následující kroky:

Extras –> Open disk

Odškrtněte ReadOnly – abysme mohli zapsat

Zvolte External disk – pokud zvolíte špatně, zničíte si data na nějakém disku, tak opravdu POZOR !

opendisk

Po otevření klepněte před první byte a vložte ze schránky údaje z vygenerovaného goldCard souboru.

Zavřete HexEditor, odpojte kartu, máme GoldCard.

neděle 9. ledna 2011

Unbrick Tattoo

Minulou neděli jsem si řekl, že už nemůžu spoléhat na to,že můj telefon bude fungovat věčně. Je čas zálohovat ;) Tvůrce programu Cashew však stále nevydal aktualizaci, která umí export do rozumného formátu, tak nastalo zkoumání, více v samostatném článku Backup Cashew pro Android. Pak se ale telefon začal chovat divně a tak jsem ho restartoval.

Po 20 minutách jsem vzdal sledování Tattoo loga a začal řešit, kde je problém. Našel jsem si užitečné zkratky, jako např. tovární nastavení přístroje – Domeček + zpět a power, nebo nastartování v HBOOT režimu – VOLUME DOWN a power. Pak ještě Domeček a power – vyvolá menu s možností zálohy systému.

Povedlo se mi trochu pokročit, telefon už neviděl ani operační systém, to se ale podařilo změnit odebráním a čistým nainstalováním ovladačů. Adb utilita ale telefon pořád neviděla, byl dostupný pouze přes fastboot.exe. Zkusil jsem tedy flashnout, ale fastboot mi oznámil, že nemám práva, zřejmě jsem neměl promazávat to uživatelské nastavení.

Tak co dál? Zavítal jsem na xda-developers a stáhnul si nějaký firmware, který jsem přejmenoval na update.zip, nakopíroval na SD kartu a přes menu vyvolané Domeček + power zkusil flash.

Výsledek byla další error hláška, že podpis firmware není platný. (Verification error)

Stáhl jsem si oficiální firmware (RUU Click HTC WWE 1.67.405.6 WWE release signed NoDriver.exe), ten by se snad mělo podařit do přístroje nahrát. Jenže je to exe a chce, aby byl přístroj detekovatelný přes adb, to bohužel nebyl můj případ. Podařilo se mi ale z exe souboru vypreparovat soubor rom.zip. Stačí se podívat do temp adresáře, v mém případě C:\users\ja\AppData\Local\Temp. Soubor je přítomen pouze během spuštěné instalace, pak je automaticky smazán. Ale ani tento soubor nebyl rozpoznán jako validní firmware :(

Tak jsem se pokusil vyrobit GoldCard bez funkčního přístroje. Návod je opět delší, takže bude v extra článku Jak vyrobit GoldCard bez funkčního přístroje.

Následně jsem vzal soubor rom.zip, přejmenoval ho na CLICIMG.zip a nahrál přímo na kartu. Přístroj zapnul pomocí VOLUME DOWN + power a za chvíli se začal firmware rozbalovat.

  • Checking CLICIMG.zip
  • Pak otázka “Do you want to start update?” potvrzená stiskem akční klávesy.
  • Ukazatel vpravo nahoře změní barvu z modré na červenou, teď jde o všechno, flashujeme ;)
  • Otázka “Do you want to reboot device?” už je jen symbolická.

Konečně…

 

Zdroje: